Wednesday, October 2, 2013

FAST FOOD

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...

Salam semua.... ^_^ hope ceria2 semua....hmm,entri kali ni na kongsi sedikit pasal fast food? awat tiba2 nie?
Saja na kongsi perasaan bila dekat setahun lebih x makan K**,M**,Piz** *** dan semua makanan yang menyumbang kepada israel.

"Eh,korang tahu tak Palestin kena serang?"
"Yeke,jom2 boikot biar israel xdpt beli senjata"

biasa tak situasi ni terjadi? of course biasakan cuma biasa juga bila....

"Eh,aq rasa macam dah okay,macam dah aman je...dah lama kan kita x makan M**"
"Btul juga,boleh rasanya kalu kali ini je,rasa xbagi kesan apa2 pun..."

hmm,sebab tula setiap pekerjaan yang dibuat niat mesti kerana Allah,bukan saja2,kjap on kjap off..

"ala,manusia xsempurna,iman naik turun,sentiasa buat silap"

dush,rasa mcm na saletip je mulut org mcm ni,sampai bila na terus bagi alasan dan mencipta alasan jangan kita ingat dgn jwpan yg mcm tu kita boleh selamat.mmg betul tiada siapa yg maksum tp kita kena sentiasa muhasabah dan betulkan kesilapan kita,suka bila dgr lagu nasyid ni xingt tajuk apa tp lirik dia...

orang yang beriman tidak akan mengulangi kesilapan berulang kali
lihatlah hari esok......dah xingt.

just na share dakwah ini xmudah lbih2 lagi dgn ahli keluarga sendiri...

knape saya xmakan kat tempat2 mcm tu?

hati manusia ni lain2 rambut ja sama hitam...honestly,bila na start makan bnda2 ni mmg akan terlintas muka kanak2 palestin,gaza yg kena bom...Ya Allah,mmg xsampai hati bila fikir AQ PENYUMBANG KEPADA KEMATIAN DIEORG...rasa bersalah,selain doa,bnda2 mcm niela boleh tolong...ntahla,rasa kalau jadi dkt anak kita,adik kita...sedih,rasa xkuat...

so dlm family saya,budak2 kechik ni suka mkn bnda2 mcm tu,apa lagi sbagai kak long yg suka buat misi jln2 cari mkn berusaha cari kedai lain na pstikan semua puas hati trjumpala MFC dkt bangi..Malaysia Fried Chicken

Alhamdulillah,islamik kedai tu,gntung2 ayat quran,wifi pun ada,selesa pun selesa,santai...ad pizza,chicken chop...mcm2 lagi...kalau na mkn pizza pi domino,burger pi ja burger bkr abg burn ke,marybrown...

sebab makanan2 macam ini bukanlah satu keperluan tetapi satu kehendak so gunakan medium yg betul utk dpt penuhkan kehendak.

Bye2...da letih... ^_^
Assalamualaikum

2 comments:

  1. bagus entri ni. tp kn stakat yg ak tau, Kfc n Pizza Hut yg ad kt Malaysia inshaAllah x myumbg utk israel. sbb both are under JCorp (

    Johor). ni setahu ak la spnjg ak krja kt situ. tp x tau la ad agenda tersembunyi dri pengetahuan ak. Wallahua'lam

    ReplyDelete
  2. okay,aq baru perasan.pasal tu aq tahu dieorg under Jcorp tapi lepas kaji dan rujuk yang lebih tahu,dieorg kena bg sikit xsilap 11% dkat pihak amerika ke apa..xingt sbb penggunaan logo..aq sekadar na kongsi apa yang aq tahu...kalu salah hope boleh betulkan

    ReplyDelete