Thursday, January 30, 2014

FUTUR T.T

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM....


cuti....cuti.....cuti...seronokkan cuti lama :)

just got a message from sis
and I think wanna share the content
nasihat yg bagus
2 minggu cuti, takut2
datangnya simptom FUTUR 




untuk orang yang sedang cuti2 tu
kena mujahadah tarbiyyah dzatiah dan mutabaah amal
bila ada simptom FUTUR
cepat2 bangkit dgr ikim(Quran n pengisian) ke
baca Quran ke
baca buku ke
yg last ni lucu
kacau akhwat ke :)


and dapat satu isi penting dari sorang ukhti ni

ramai muslimat yang berjaya menjaga aurat dengan baik
tapi tersasar dalam pergaulan
litup mambaluti tubuh,tetapi berikhtilat

 kalau tak banyak pun tapi serius terkesan dekat hati

sebenarnya kita muslimat yang menutup aurat,memakai tudung yg labuh dan menetapi syariat
kita sebenarnya masih tgh baiki diri dan kita tak sempurna kan rite?
tapi sebab pakaian kita yang sopan tu actually sedikit sebanyak mendidik kita untuk kawal tingkah laku kita 

IN

REALITI & ALAM MAYA








-jom tingkatkan amal-



Tuesday, January 28, 2014

DON'T LOSE YOURSELF FRIENDS..PUT YOUR TRUST IN WHOM? MONEY ? DUNYA ?

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM...


I love youuuuuu...
I need youuuuuuuuuuuu....
Oh my girl........
come to me................
I need youuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

bait-bait lagu menjadi pembasah lidah menggantikan bait-bait surah yang pernah menjadi kelaziman Ahmad dulu...

keseronokkan bersama wanita yang bukan mahram,hiburan yang melampau,abaikan ibubapa



Allahuakbar............Allahuakbar................

Sedapnya suara budak yang laungkan azan tu siapa dia Pak Haji?

Oh,itu Ahmad anak Pak Leman baru balik dari Mesir baik budaknya hafiz,itulah remaja zaman sekarang ramai yang  tak mahu  jejakkan kaki ke masjid ini.

Syukurlah Pak Haji masih ada lagi remaja yang baik macam anak Pak Leman itu.Dan kita perlu pelbagaikan cara untuk menarik anak-anak muda sekarang untuk ke masjid.



Hari berganti hari...bulan berganti bulan...tahun berganti tahun


Assalamualaikum,Leman kau ape kaba sekarang ini?Anak kau macam mana?

Aku sihat-sihat je Haji,cuma orang rumah aku tu Limah duduk termenungkan anaknya Ahmad,mana tak nya Haji aku percaya anak aku,jauh aku anta dia belajar banyak duit yang kami sediakan untuk dia pergi belajar,Limah tu sampai gadaikan emas dia.tak sangka aku tergamak dia buat macam ini ke kami.

Sabarlah dunia sekarang memang banyak cabarannya,iman manusia boleh kalah dengan nafsu,keseronokkan sampai lupa pada Pencipta,lupa pada Dia yang Maha Berkuasa.



based on real story

video yang sangat bagus,mengajar kita put trust in Allah not only on your lip but feel it with your soul and apply it in you daily life ok result exam na keluar boleh apply insha Allah :)





KAMU yang baik sekarang jangan sesekali menghukum atau menilai orang lain

boleh jadi orang yang KAMU nilai itu jauh lebih baik dari KAMU pada masa akan datang

dan untuk KAMU yang masih belum puas berseronok dan rasa waktu itu milik KAMU ajal itu bawah kuasa KAMU

bimbanglah kerana takut-takut esok ajal KAMU dan KAMU tinggalkan dunia dalam keadaan KAMU dalam kemungkaran dan tidak ada penyesalan waktu itu T.T


035. Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cobaan (yang sebenar-benarnya). Dan hanya kepada Kamilah kamu dikembalikan.(Al Anbiyaa’)

011. Dan Allah sekali-kali tidak akan menangguhkan (kematian) seseorang apabila datang waktu kematiannya. Dan Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.(Al Munaafiquun)




p/s

1) ingat entri pasal Fast Food ini ada kawan jelaskan yang mana K** dan P**** H** tu boleh makan. boleh baca selebihnya dekat link http://islamic1995.blogspot.com/2012/06/boikot-kfc-malaysia.html

boleh pi kalau free.isi cuti dgn bnda2 yg brmanfaat =)






Wednesday, January 1, 2014

NEW CHAPTER =)

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.....

Berlabuh sudah tirai 2013 dan naik tirai 2014. Wish the best for this year. Hope semakin hari semakin dapat kita baiki diri. Bila kita duduk muhasabah lepas itu kita sendiri ingat balik jahiliyyah kita dulu rasa sedih ada tapi yang banyaknya rasa bersyukur. Malu pun ada sebenarnya.. malu itu sebahagian dari iman kan... dan orang yang beriman pasti ada rasa malu. If you are a woman u should be shy coz itu fitrah seorang perempuan. Malu bila fikir balik kenapa aku buat macam itu macam ini,lepas tu senyum sendiri :)

"Bila Allah selamatkan kita dari melakukan kemungkaran dan maksiat kita kena rasa benci untuk kembali balik pada keadaan itu"

Malu sikit~ xnak sikit malu banyak dekat Allah coz apa yang kita pakai, apa yang keluar dari mulut kita, apa yang kita lihat,apa yang kita makan dan minum itu mengambarkan diri kita yang sebenar,tak nak benda itu jadi zahir semata2 tapi dalaman kita tetap belum baik lagi. Yang dalaman akan menzahirkan yang luaran.
Rite ?

So dalam tengah exam fever nie, ada video na share tapi tak relate sgt dgn exam. Video ini betul2 mengajar saya untuk letakkan dunia ditangan bukan dihati. Dunia adalah dunia semata2 dalamnya ada banyak tipu daya yang syaitan sendiri nampakkn benda itu indah. Kalau betul2 nak amalkan Quran kena tadabbur dan rasa insaf bila baca ayat2 Allah ni. Biar kita banyak menangis mengenangkan dosa dari banyak ketawa dalam kemaksiatan dan kemungkaran.

Banyak belajar dengan classmate seorang ni dari tamhidi kawan,tenang banyak berkongsi ilmu dalam kereta lagi2 hadis2 yang dia dah hafal,seorang yang teguh pendirian. Jahiliyyah adalah benda yang patut kita buang jauh2 dan jangan masukkan diri kita balik dalam keadaan itu dan ambil pengajaran dari yang lepas.

"Yang soleh tidak melayan dan yang solehah tidak melayan juga" (edit sikit)
" Mahalkan diri its worth "


video