Sunday, December 16, 2012

KEM MUSLIMS 24 HOURS :D

          "USRAH,WASILAH,SUNNAH,TARBAWI"

rukun2 usrah :
1)taaruf
2)tafahum
3)takaful(saling melengkapi)

na kongsi sket...kita sume mengucap..tapi......skadr dibibir bkn dihati...knape? nie jwpnnyer kita ISLAM sbb keturunan...mcm mner na hayati? mudah berusahala mencari dan memahami ttng ISLAM... mcm mner na cari? hadirla majlis2 ilmu,berguru dgn ustaz& ustazah....jgn skadar hadir majlis ilmu dan kita simpan ilmu tu sorang2...tu xder gnanyer...ilmu tu perlu disebarkan....manusia skrng suka mnghukum..bila tgok org x pkai tudung,org pi wat jhat...suka sgt ngata & kutuk mcm2 seolah2 dia ckup ykin org yg dikutuk itu sudah pasti msuk neraka..inilah mentaliti org kita..x pi kat org2 mcm nie,nasihat pun x...ilmu pun x smpaikan..pastu ckp mcm2...

saya na jadi org yg berkongsi..nie serba sdikit ap yg sya dpt dr progrm nie..nie lgu tema program tu... :D

videosaya ckup tertarik dgn kisah Mus'ab...jejaka kaya,tampan,wangi....tapi diakhir hdupnya cukup menyentuh hati RASULULLAH yg mana kain kafan Mus'ab x ckup tuk tutup bdannya...hal ini krna seluruh kekayaannya digunakan sehabis2nya tuk ISLAM..

Siapakah golongan hawariyun....mrk inila golongan yg:
1)apabila mmbaca ayt2 ALLAH,gementar hati mrka....
2) x rasa takut n sedeyh langsung dgn kehidupan di dunia...

TAHAP2 SABAR:
1)sabar dlm mentaati perintah ALLAH
2)sabar dlm menjauhi laranganNya
3)Sabar dalam keadaan diuji....
*utk mndpt kesabaran juga kita perlu BERSABAR.....

SETIAP KELAHIRAN PASTI ADA KEMATIAN....

NApe tiba2 tajuk mcm seram jer~~...btulkan MATI itu PASTI....
na cerita kat sini pasai saya bru dpt cousin bru........best2!! sya suka sgt budak2....tahu knape?nnt sya crita ehh...

Nama diberi Nur Lutfiyatus Solehah bt Mohd Haniff bin Abdul Kadir bin Abdullah....erm,takat tu jer mmpu sya bin n bintikan..sedeyhkan patutnya kna wat family tree n tahu salasilah keluarga..sdapkan nama baby tu...erm,being a parent not simply as SITI....baby tu suci, ibubapa yg kna bntukkan baby tu samaada jadi yahudi,nasrani atau majusi....asal fitrah semua bayi2 di muka BUMI ni ISLAM..x kesahla lahir dlm keluarga bangsa lain pun...the point is the baby is ISLAM..but their parents is not...na didik anak jdi ank SYURGA tu bnyk cabaran..anak yg bleh doakan mak n ayh tu penuh dgn kepayahan..sentiasa bermujahadah,tnang & sbar....time2 nie bru rasa pengorbanan ibu melahirkan..ALLAH shja yg tahu btapa peritnya ibu yg melahirkan...TERIMA KASIH MAK :')

hah,nape saya suka budak2...jwpnyer snang je...bdak2 nie mnangkan..tgok bdak2 hilang sume msalah..even actually kdng2 dieorg tlong tmbahkan masalah....huhu..saya ader cita2..cita2 na jadi doctor paed gigi...hope tercapai cita2 tu...skdar cita2..nnt bila da blajar more detail kita akn tahu bdang ap yg serasi dgn kita kan..?
bru lahir.......

niela walid & ummi solehah...tu lg sorang abg solehah,ANIQUE



Ada yg lahir dan ada yg pergi..tula lumrah sebuah kehidupan..... brdoa agr kita mnjadi insan yg diredhai ALLAH,mati kita dlm husnul khatimah.... dipelihara dr azab seksa kubur and api neraka..ditmpatkan dlm kalangan org yg soleh & solehah.....Amiiin...