Sunday, December 16, 2012

KEM MUSLIMS 24 HOURS :D

          "USRAH,WASILAH,SUNNAH,TARBAWI"

rukun2 usrah :
1)taaruf
2)tafahum
3)takaful(saling melengkapi)

na kongsi sket...kita sume mengucap..tapi......skadr dibibir bkn dihati...knape? nie jwpnnyer kita ISLAM sbb keturunan...mcm mner na hayati? mudah berusahala mencari dan memahami ttng ISLAM... mcm mner na cari? hadirla majlis2 ilmu,berguru dgn ustaz& ustazah....jgn skadar hadir majlis ilmu dan kita simpan ilmu tu sorang2...tu xder gnanyer...ilmu tu perlu disebarkan....manusia skrng suka mnghukum..bila tgok org x pkai tudung,org pi wat jhat...suka sgt ngata & kutuk mcm2 seolah2 dia ckup ykin org yg dikutuk itu sudah pasti msuk neraka..inilah mentaliti org kita..x pi kat org2 mcm nie,nasihat pun x...ilmu pun x smpaikan..pastu ckp mcm2...

saya na jadi org yg berkongsi..nie serba sdikit ap yg sya dpt dr progrm nie..nie lgu tema program tu... :D

videosaya ckup tertarik dgn kisah Mus'ab...jejaka kaya,tampan,wangi....tapi diakhir hdupnya cukup menyentuh hati RASULULLAH yg mana kain kafan Mus'ab x ckup tuk tutup bdannya...hal ini krna seluruh kekayaannya digunakan sehabis2nya tuk ISLAM..

Siapakah golongan hawariyun....mrk inila golongan yg:
1)apabila mmbaca ayt2 ALLAH,gementar hati mrka....
2) x rasa takut n sedeyh langsung dgn kehidupan di dunia...

TAHAP2 SABAR:
1)sabar dlm mentaati perintah ALLAH
2)sabar dlm menjauhi laranganNya
3)Sabar dalam keadaan diuji....
*utk mndpt kesabaran juga kita perlu BERSABAR.....

SETIAP KELAHIRAN PASTI ADA KEMATIAN....

NApe tiba2 tajuk mcm seram jer~~...btulkan MATI itu PASTI....
na cerita kat sini pasai saya bru dpt cousin bru........best2!! sya suka sgt budak2....tahu knape?nnt sya crita ehh...

Nama diberi Nur Lutfiyatus Solehah bt Mohd Haniff bin Abdul Kadir bin Abdullah....erm,takat tu jer mmpu sya bin n bintikan..sedeyhkan patutnya kna wat family tree n tahu salasilah keluarga..sdapkan nama baby tu...erm,being a parent not simply as SITI....baby tu suci, ibubapa yg kna bntukkan baby tu samaada jadi yahudi,nasrani atau majusi....asal fitrah semua bayi2 di muka BUMI ni ISLAM..x kesahla lahir dlm keluarga bangsa lain pun...the point is the baby is ISLAM..but their parents is not...na didik anak jdi ank SYURGA tu bnyk cabaran..anak yg bleh doakan mak n ayh tu penuh dgn kepayahan..sentiasa bermujahadah,tnang & sbar....time2 nie bru rasa pengorbanan ibu melahirkan..ALLAH shja yg tahu btapa peritnya ibu yg melahirkan...TERIMA KASIH MAK :')

hah,nape saya suka budak2...jwpnyer snang je...bdak2 nie mnangkan..tgok bdak2 hilang sume msalah..even actually kdng2 dieorg tlong tmbahkan masalah....huhu..saya ader cita2..cita2 na jadi doctor paed gigi...hope tercapai cita2 tu...skdar cita2..nnt bila da blajar more detail kita akn tahu bdang ap yg serasi dgn kita kan..?
bru lahir.......

niela walid & ummi solehah...tu lg sorang abg solehah,ANIQUE



Ada yg lahir dan ada yg pergi..tula lumrah sebuah kehidupan..... brdoa agr kita mnjadi insan yg diredhai ALLAH,mati kita dlm husnul khatimah.... dipelihara dr azab seksa kubur and api neraka..ditmpatkan dlm kalangan org yg soleh & solehah.....Amiiin...

Thursday, October 11, 2012

WHAT IS THE PURPOSE STUDYING MEDIC N DENT??



Apa tujuan kita sebenarnyer?
  -      Na tolong org…
  -      na educate people out there….
  -      Minat.....

imagine u are struggling for 5 and 6 years study in this course and do u think it’s  worth it when u meet people like this??

-      Org yg skit jntung bcoz history dier, dia seorg perokok tegar..
-      Org yg ade oral cancer bcoz die suka mkan betelnuts n perokok            tegar…
 -      Org yg accident patah kaki, hlang darah bcoz of merempit…
 
  Isn’t worth it???
   
Ader org yg ckp….”aq rasa rugi coz aq rasa it’s better for me to help people in Palestin…..”
   
Mujahid n mujahidah dkt sana berjuang atas nama ALLAH so lebh berbaloi tlong mereka tanpa menghrp
pulangn yg lumayan….
   
Di Malaysia, org kat sini x penah bersyukur n hargai nikmat yg ALLAH bg…
   
U know what is my opinion??
Saya rasa disinilah iman kita teruji…kita selalu rasa yg kita dah sampaikan dakwah kita kat org tapi org yg kita sampaikan dakwah tu adlh org2 yg mcm kita…..
          
Kita  xpenah nat trun kat masyrkat yg lack of islam knowledge….pastu comment mcm2….itulah kita yg
mengaku diri kita sbgai daie….erm,that’s why saya suka kwn dgn sume ,xkesah background…juz spread ur
dakwah with hikmah….

as a doctor n dentist we should advice people like this…we need to be patience…eventhough they come to our clinic 10 times with the same cases, istiqamah in advicing them….u can see this from prof muhaya punya kehidupan...very nice..n she is very good doctor...

I love to share my opinion…. And love to hear any argument… :D

Tuesday, October 2, 2012

PERLIS :D

masjid yg sgt2 cntik di tepi pantai.......tenang hati....TQ ALLAH :D





Hehe…..da lama dah pi perlis tapi bru na update….maklumla kos dentistry nie busy sket….tiap2 ari ader assignment tp xpe….tu tugas kita sbgai student….am I rite?
sweet memory in the train 12 hours :P

cancer cell getting bigger...
Erm……mula2 dlm prancngan nak pi knduri ustaz tapi bila kwn kata mak die nak wat MRI so rasa na pi melawat mak dia sekurang2 nyer kita dpt muhasabah n bersyukur dgn nikmat yg ALLAH beri…..sambil dpt kasi semangat kat mak dia….coz mak dia mcm mak kita jga……Mak dia ader sakit saraf…

Spanjang saya kat sana saya rasa terharu tgok family kwn saya nie coz ayah die seorg suami yg bgus n sgt menghargai isteri…even isteri sakit pak cik ttp berada dkt sisi isteri…..Nak tahu x?? tula ciri2 suami yg bgus coz wk2 isteri kita shat dier sama2 dgn kita saat susah senang.. jatuh bangun kita…isteri kita mengandung n melahirkan….inilah saat suami nak menghargai pengorbanan istri sama jga dgn anak2…n semagat mak dier sgt2 KUAT......

hehe....mati enjin... :P
Disebabkan x penah pi perlis n this is my first time so kwn saya bwa saya jln2 keliling perlis….serius best sgt2….thanx SHIMA,syg kat kau….dier bwk kete manual tue….hehe…smpai mati2 enjin…sweet memory….:D

Tapi, Shima kuatkan smagat oke….??ALLAH uji kita coz Dia tahu kita mampu….bnykkan berdoa…ingt setiap ujian tu ader hikmah yg terselindung….yakin pada ALLAH…kita ade 5 tahun nak belajar…n saya ykin saat kita dpt pegang segulung ijazah n dpt tgok mak n ayah tersenyum…saat tu rasa satu kelegaan :D( YA ALLAH,permudahkan urusan pembelajaran kami…..)